Jak přežít letní horka

Zachovejte chladnou hlavu. V přeneseném významu - promyslete si, co ovšechno můžete udělat, aby vaše pocitová teplota byla co nejpříjemnější. A taky to myslím doslova a přináším pár nápadů (a dokonce i mňam receptů), jak se ochladit v horkém létě.

 

 

Začněte u tohoto obrázku

Ještě odneste polštáře a deky do nejchladnější místnosti v domě.  Ano, i sklep je dobře, ale raději před tím vše zabalte do igelitového pytle. Pak si připravte chladnou koupel nohou - do vody přidejte trochu citrónové šťávy nebo pár kapek esenciálního mátového oleje. Svoji drahou polovičku požádejte, aby vám připravila dobrou ňamku z ochlazujících potravin. Nebo naopak vy ji připravte pro ní/pro něj:

Letní jahodovo-ostružinovo-malinvé smoothie

Toto krásně osvěžující smoothie můžete připravit, jak ze surovin mražených, tak čerstvých, ale já osobně preferuji druhou variantu, protože čerstvé ovoce je prostě čerstvé ovoce. Navíc si jahody, ostružiny i maliny můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, respektive natrhat v lese, čímž máte zaručenou naprostou čerstvost použitých surovin. Kromě ovoce budeme potřebovat ještě mléko, nebo pramenitou vodu.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku jahod
  • 1/2 hrnku ostružin
  • 1/2 hrnku malin
  • 1 a 1/2 hrnku mléka, nebo pramenité vody
  • (Kdo chce, může dosladit medem)

Postup:

Všechno ovoce omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do mixéru. Vše zalijeme mlékem, nebo vodou, podle toho co máte raději a rozmixujeme dohladka.

Jahodový salát s jablkem

I zde určitě dáte přednost čerstvému ovoci. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 150 g jahod
  • 120 g zakysané smetany
  • 1 ks jablka
  • cukr

Postup

  •  Jahody si omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na půlky, větší na čtvrtky
  • jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na dílky, poté na tenké plátky
  • V misce si promícháme nakrájené jahody a jablko se zakysanou smetanou, dle chuti můžeme osladit cukrem
  • Salát vychladíme a poté servírujeme.

Hlávkový salat s kedlubnou a pomerančem

Předchozí salát byl spíše svačinový, tento patří mezi přílohové

Ingradience

  • 1 ks hlávkového salátu
  • 1 ks pomeranče
  • 1 ks kedlubnu
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • ocet, cukr,sůl dle chuti

Postup

  • hlávkový salát si rozebereme na listy, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat, poté nakrájíme na proužky
  • nakrájíme oloupaný pomeranč a kedluben, pomeranč na malé kousky, kedluben na nudličky
  • z vody, oleje, cukru, octu a soli si připravíme zálivku dle vlastní chuti
  • do misky si vložíme nakrájený hlávkový salát, kedluben, pomeranč a zalijeme zálivkou, vše důkladně promícháme
  • hotový salát necháme odležet v chladu, poté servírujeme.

Máte své oblíbené letní recepty? Podělte se s námi v komentářích. Děkuji za vaše příspěvky

© Mgr.Jitka Studénková  Kopírovat můžete v plném znění, s aktivním odkazem na tyto stránky  a včetně této poznámky.

Nahoru

 







Tisknout stránku

"Dělej něco, utíkám ti!!!"
Tvůj život

E-book zdarma
9 tipů a triků pro lepší život

E-book zdarma

Volejte, pište!

Rady, dotazy, objednání

Rady a dotazy

Facebook


      © 2017 - Mgr. Jitka STUDÉNKOVÁ lektorka, autorka a průvodce pro zdraví a pohodu
Digitální obchodník
Zpět nahoru